Olipa kerran talo.

Vuosikymmenien vaelluksen jälkeen palasin kotiin, jonne sinäkin olet tervetullut.

Jotta voi palata,

pitää ensin lähteä

 

Kolmekymmentä vuotta sitten karistin pienen maalaiskylän pölyt jaloistani. En siksi, että olisin erityisesti halunnut pois, mutta maailma tarjosi kyytiä, ja minä hyppäsin vaunuihin.

Olin haaveillut vanhasta röttelöstä aivan lapsesta saakka. Ja niin vain kävi, että noin 50 vuoden odottelun jälkeen universumi – tai oikeastaan veljeni, jolta talon ostimme – antoi käteeni wanhan talon avaimet. Siitä alkoi syvällinen paneutuminen sananlaskuun "kannattaa olla varovainen sen suhteen mistä haaveilee, koska sen voi myös saada". 

 

 

Anna Perho

Tästä lähdettiin liikkeelle. 

Keittiön lattian alla oli iso kahluuallas ja maakellari, joka mureni yhdestä töytäisystä. Tarvittiin aika uskoa, että tästä päästiin eteenpäin. 

Wanha talo – 

vaihtelevien tunteiden paraati

Satavuotiaan, puolilahon rakennuksen saneeraus on ollut kaikkien mahdollisten tunteiden kulkue: innostuksen, kärsimättömyyden, kiukun, turhautumisen, toivon ja näkyjen. Ennen kaikkea näkyjen.  Näky on soihtu, joka palaa sateessa. Sellaisen tarvitsee jokainen, jotta elämä ei jäisi elämättä. Jollain kummallisella tavalla talo on ollut minun tarinassani sellainen näky. 

Jokin minussa liikahti, kun aikanaan luin Pieni suklaapuoti-kirjan. Siinä päähenkilön äiti sitoi oviin punaisia silkkinauhoja, koska ne estävät pahoja henkiä pääsemästä sisään. Vasta kun ripustin punaisen nauhan oman taloni kahvaan, ymmärsin saapuneeni todelliseen kotiin.

Kuten monet meistä, myös minä olen halunnut esiintyä kunnon ihmisenä, usein saavutusten ja saavuttamisen kautta. 

Mutta lopulta kyse on kuitenkin jostakin paljon perustavanlaatuisemmasta. Kuka sinä juuriltasi olet? Mistä olet tullut? Mikä on se asia, jonka syvällä sydämessäsi tunnet omaksesi? Mikä on eniten sinua, vaikka pelottaa? Elätkö omaa elämääsi, vai jonkun muun? Tällaisia ajatuksia sitä ajattelee, kun hioo ja kittaa kolhuisia seiniä tammikuun yössä. 

 

Cupcake Masterclass Talolla 16.9. 

Tervetuloa mukaan Cupcake Masterclass kursille Talolla 16.9. 

Kurssilla opetellaan kuppikakkujen kuorruttamisen perusteet:

  • Valmistetaan kuorrutteita
  • Opetellaan pursotustekniikoita
  • Valmistetaan sokerimassakoristeita koristelua varten.

Lisätietoa kuppikakkukurssista!
Inari Fernández & Anna Perho Ihanay, kamalat wanhat talot Storytel Original

Cupcake Masterclass Talolla 16.9. vol 2. 


Suuren kysynnän vuoksi järjestämme toisen Cupcake Masterclass -kurssin Talolla 16.9. 

Kurssilla opetellaan kuppikakkujen kuorruttamisen perusteet:

  • Valmistetaan kuorrutteita
  • Opetellaan pursotustekniikoita
  • Valmistetaan sokerimassakoristeita koristelua varten.

Lisätietoa kuppikakkukurssista!
Inari Fernández & Anna Perho Ihanay, kamalat wanhat talot Storytel Original

Ihanat, kamalat wanhat talot -podcast

Podcastissa puhumme ystäväni Inari Fernandézin kanssa wanhan talon omistamisen iloista ja suruista. Inari muutti Lauttasaaresta Lappiin, kun taas minun projektini heitti takaisin kotiseudulle. Sarjassa käymme inhorealistisesti läpi talojen ihania ja kamalia puolia – nauraen ja vähän itkienkin.

Kuuntele Storytelissä

Toivon, että talo on myös sinulle tienviitta kohti todellista kotiasi.

Auttakoon talo myös sinua aloittamaan elämässäsi uuden luvun, löytämään tien sinun todelliseen kotiisi. Teemme sen hyvä ruuan, pitkien iltojen ja hiljaisten aamujen aikana alkaen keväällä 2023.

Pian voin kutsua sinut kylään –

ensimmäiset tapahtumat keväällä 2023

 

Talon ensimmäiset tapahtumat toteutuvat keväällä 2023, ja tietoa niistä saat ensimmäisten joukossa tilaamalla uutiskirjeeni. Toivon, että talo auttaa myös sinua aloittamaan elämässäsi uuden luvun, löytämään tien sinun todelliseen kotiisi. Teemme sen hyvän ruuan, pitkien iltojen ja hiljaisten aamujen aikana.

Niin kauan, kun elämme elämää, joka ei ole täysin omien perustustemme mukainen, tapahtuu kaikki kuten vanhan talon kanssa: Ensin murenevat katto ja seinät, jonka jälkeen jäljellä on enää huonokuntoinen perusta ja ummehtunut välipohja.

Jotta voisi elää uskaliaasti, rohkeasti ja iloisesti, täytyy aloittaa perustuksista, ja sitten vähitellen rakentaa itsemme sieltä ylöspäin.

Vaikka välillä tuntuu, että seinät kaatuvat ja katto vuotaa, voimme aina asettaa punaisen nauhan kotiovellemme ja todeta, että ainakin olemme vihdoin saapuneet kotiin. 

 

Anna Perho – tilaa uutiskirje ja kuule ensimmäisenä talon tapahtumista

Tilaa uutiskirje ja kuule ensimmäisenä, kun talon ovet avautuvat!

Olipa kerran keittiössä

Kaiken muun säätämisen ohella olen vannoutunut ruokaihminen. Niinpä yksi ensimmäisistä päätöksistä jotka talon kanssa tein oli se, että täällä on tehtävä keittokirja. Teen kirjaa äitini kanssa, joka on teatterikoulusta maatilan puikkoihin hypännyt oman elämänsä chef. Äidin supervoima kokkina on luovuus ja hyvän maun taju.
Meitä yhdistää moderni kotiruoka, mutkaton tekotapa ja tarinat! Keittokirjastammekin löydät paitsi reseptejä, myös tarinoita ruuasta ja maalaiskeittiöstä.

Ennakkotilaa keittokirja

Kirja ilmestyy syksyllä 2023, mutta voit tilata sen early bird -hintaan 28 €
(Ovh 32 €) alla olevalla lomakkeella.

Yhteistyössä tehty

Haluaisitko mukaan tarinaan? Olen saanut tukea talon saneerauksessa ihanilta, laadukkailta yhteistyökumppaneilta. Kerro minulle millaista sisältö- tai vaikuttajamarkkinointia haluaisit kohdentaa intohimoisille talotilin seuraajille, joita kiinnostaa kotoilu, remontointi, sisustus, ruuanlaitto ja yleinen hyggeily, niin keksitään jotain yhdessä!

Ota yhteyttä

Pandemian aikana kehitimme verkkokauppaamme parannetun tapettien mallipalapalvelun. Anna kertoi seuraajilleen uudistuksista ja asiakashyödyistä positiivisesti ja rennosti. Yhteistyö on sujunut saumattomasti. Sanoisin että tämä on ollut helppo, hyvä ja toimiva, eli aika harvinainen kombo!” 
Anna Häggblom, Aveon perustaja

Seuraa Instagramissa @Olipa_kerran_talo

Tilaa uutiskirje ja lähetän sinulle lahjaksi Antisäätäjän™ muistilistan.